donderdag 18 november 2010

Enkele vragen voor interview auteur 'Tea with the Taliban'

1. In Afghanistan wordt er natuurlijk gecommuniceerd met mobielen telefoons en via het internet. Maar in veel gebieden is er simpelweg geen bereik. Hoe communiceren mensen in die gebieden dan met elkaar (over lange afstand).

2. Voor uw onderzoek voor het boek 'Tea with the Taliban' heeft u gesproken met zowel mannen als vrouwen in gebieden waar de Taliban (over)heerst. Waar wij benieuwd naar zijn is hoe de omgang tussen man en vrouw gaat. Hoe gingen leden van de Taliban bijvoorbeeld met jou om?

3. Heeft u situaties meegemaakt waarbij u of een andere vrouw moest vrezen voor haar leven? En wat was daar dan de oorzaak van en hoe liep het af?

4. In de gesprekken die wij met Afghanen hebben gehad, kwam vaak naar voren dat analfabetisme een grote invloed heeft op de samenleving. Waar een man mee kwam is dat de Ayatollahs (geestelijk leider, soort van pastoor) een grote invloed hebben, omdat die hun eigen interpretatie van de Koran verspreiden. Volgens hem zal men als ze zelf de Koran kunnen lezen deze anders interpreteren, wat er toe zal leiden dat mensen gaan inzien dat de Koran heel anders geïnterpreteerd kan worden. Hoe denkt u daar over?

5. Daarnaast zal de knowhow in het gebied door het tegengaan van analfabetisme sterk verbeteren. Wij concludeerden dat als de bevolking beter geschoold is, men een betere algemene kennis krijgt doordat ze nu ook kranten en boeken kunnen lezen, wat ook leidt tot rationeler denken en eventueel tot betere leefomstandigheden voor vrouwen. Denkt u hier ook zo over? En denkt u dat mensen onze hulp zullen aangrijpen?

Interview met Muchmadi, 8 jaar geleden gevlucht uit Afghanistan

























Sinds 8 jaar woont Muchmadi in Nederland. Daarvoor heeft hij van kinds af
aan gewoond in Afghanistan en is daar in een, voor Afghaanse begrippen,
vrije cultuur opgevoed. Met een vrouw en acht kinderen heeft Muchmadi een
familie zoals vele in Afghanistan. Hij bekleed een functie binnen het bestuur
van zijn woonplaats in de oostelijke grensgebieden van Afghanistan. Echter bij
de invallen in 2001 in Afghanistan is zijn huis toentertijd doelwit geworden
van aanvallen. Hierbij raakte zijn vrouw gewond en samen met de slechte
omstandigheden was dat een reden voor hem om te vluchten uit zijn land.

Tijdens zijn vluchtpoging heeft hij door veel landen gereisd, op zoek naar een
goede woonplaats en na ruim 1,5 te hebben gereisd en landen als Pakistan,
Rusland en Oekraïne aan te hebben aangedaan is hij in Nederland terecht
gekomen. Hier heeft hij zijn kinderen zo westers mogelijk proberen op te voeden.

Na 8 jaar hier te hebben gewoond verlangd hij wel terug naar zijn geboorteland,
maar vanwege de onstabiele situatie en de studies van zijn kinderen verkiest hij
het toch om in Nederland te blijven wonen.

Toen wij hem over de positie van vrouwen in de Afghaanse samenleving
vroegen, kwam hij met meerdere verhalen.

1. Meisjes van een jaar of 15-16 worden vaak uitgehuwelijkt aan veelal
oudere mannen die door hun vermogen de beschikking hebben om de
familie van de meisjes om te kopen.
2. Dankzij deze bizarre verhouding tussen mannen en meisjes en de
polygame relaties raken veel meisjes en vrouwen depressief en plegen
daardoor vaak zelfmoord.
3. Door de positie van de Ayatholla’s als geestelijke leiders binnen de Islam
en het heersende analfabetisme, is het makkelijk voor de Ayatholla’s om
hun eigen (vaak verdraaide) visie op de Koran te verspreiden.
4. Analfabetisme zorgt er ook voor dat de communicatie vaak slecht
verloopt. Hierdoor is het lastig om een boodschap door te geven aan de
bevolking van een land. De onderlinge communicatie verloopt veelal
mondeling of wordt er via familie-leden getelefoneerd.

Ook liet hij zijn mening horen over hoe het zat met het verschil tussen vrouwen
en mannen. Qua het verschil wanneer een vrouw een hoofddoek draagt of een
boerka is afhankelijk van de man met wie zij is getrouwd. Als hij liever heeft
dat zij een boerka draagt dan moet ze dat en hetzelfde met een hoofddoek. En
het wordt ook niet gewaardeerd wanneer een vrouw naar school gaat of gaat
werken. Maar dit probleem is ook grotendeels door het analfabetisme. Want in
de Koran staat helemaal niet dat vrouwen niet naar school mogen of dat zij niet
mogen werken. Maar omdat zo’n 50% (wat ook weer afhankelijk is per gebied)
is analfabeet. Waardoor zij niet de Koran kunnen lezen. Wel worden er lezingen
gehouden in de Moskee, maar de mannen waardoor deze lezingen worden
gehouden worden vaak betaald om juist te zeggen dat vrouwen in de keuken
horen en niet mogen werken enzovoorts. Bij ons is kanker de grootste ziekte, in
Afghanistan is dat analfabetisme, zegt hij.

Persona


































Skateistan Project

Bestaande Media Campagnes

Milleniumdoel 3

Link
Link naar video


Nederlandse doelstellingen voor MD3; Lijst van 45 projecten
Lijst van alle 45 projecten m.b.t. gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen gefinancierd door het Nederlandse ‘MDG3 Fund’ (
link)

Allemaal hele grote campagnes. Dit zijn de 2 die het best aansluiten bij wat wij moeten doen:

Association for Progressive Communications
“The project aims to strengthen women's strategic use of information and communication technologies (ICT) to combat violence against women and girls in Africa, Latin-America and Asia.”

Oxfam Great Britain
“The campaign seeks to eliminate violence against women at all levels in society through preventing violence by eradicating existing attitudes and patriarchal values. The aim is to engage and commit individuals and organisations in South Asia which will form a constituency of 'change makers'. These individuals and organisations will be reached by public events and distributing communication materials. The part of the project which will be funded through the MDG3 Fund will be implemented in Afghanistan, Bangladesh, India, Pakistan, Nepal, and Sri Lanka.”


Formin Finland; Women of Afghanistan are fighting the tradition
“According to the new Afghan Ambassador in Finland Manizha Bakhtari, the biggest problem for the women of Afghanistan is the country's prevalent insecurity; a threat to all Afghan people, but particularly constraining for women and girls, who cannot move freely or use basic services, such as health care and education.”

“Another challenge for the Afghan women is learning to read. In absence of official literacy statistics it is estimated that 65 per cent of the population are illiterate, most of them women.”

“Yet another challenge is posed by tradition and ancient customs that allow abuse of women.”


Link


CMD
Global MediAid op
Flickr. (CMD van voorgaande jaren)

krant artikel

Corrupte media belemmeren persvrijheid Afghanistan

Journalisten en media worden in Afghanistan net zo min vertrouwd als de overheid. Corruptie, partijdigheid en amateurisme ondermijnen de berichtgeving. Om een betere nieuwsvoorziening voor de burger te creëren, moeten journalisten en overheidsvoorlichters beter getraind worden. Dit staat in de slotverklaring van de Balkh Mediaconferentie in Noord-Afghanistan die afgelopen augustus werd gehouden. De conferentie, mede georganiseerd door Press Now, onderzocht waarom er sinds de val van de Taliban in 2009 nog nauwelijks sprake is van onafhankelijke journalistiek.


Journalisten en media worden in Afghanistan net zo min vertrouwd als de overheid. Corruptie, partijdigheid en amateurisme ondermijnen de berichtgeving. Om een betere nieuwsvoorziening voor de burger te creëren, moeten journalisten en overheidsvoorlichters beter getraind worden. Dit staat in de slotverklaring van de Balkh Mediaconferentie in Noord-Afghanistan die afgelopen augustus werd gehouden. De conferentie, mede georganiseerd door Press Now, onderzocht waarom er sinds de val van de Taliban in 2009 nog nauwelijks sprake is van onafhankelijke journalistiek.

Tientallen nieuwe radiostations in Centraal en Noord-Afghanistan doen vrijwel niets aan lokale berichtgeving. De Afghaanse grondwet voorziet in de bescherming van de vrije pers, maar in de praktijk liggen veel media aan de leiband van lokale overheden en geldschieters. “Gebrek aan professionaliteit is het belangrijkste obstakel naar een vrije pers’, zegt Hildebrand Bijleveld van Press Now. “Op het congres bleek dat vrijwel alle regionale journalisten er alleen op uit trekken als ze worden betaald. Hierdoor hebben de regering, de internationale troepenmacht (ISAF) en de Amerikanen het informatierijk volledig voor zichzelf. Zij vormen de belangrijkste nieuwsbron over Afghanistan. Er is vrijwel niemand die hun uitspraken zelfstandig natrekt. Hierdoor weet heel Afghanistan wel dat er een dominee in Amerika een Koran dreigt te verbranden, maar niet dat er tien hulpverleners door een Islamitische militie zijn vermoord in hun eigen land.” Press Now wil de komende jaren de Afghaanse journalistiek helpen professionaliseren. Bijleveld: “Journalisten moeten leren hoe je informatie vergaart en hoor en wederhoor toepast. We overwegen een ruraal praktijkproject te ontwikkelen, met een klein station in een gebied waar veel etnische conflicten zijn. Daarnaast willen we de universiteit helpen met lesgeven in journalistiek. En we bekijken of reporters in noordelijke provincies zelf een expertisecentrum kunnen opzetten.

Taliban and other periods in its history, and was relatively free in others. After the overthrow of the Taliban in 2001, press restrictions were gradually relaxed and private media grew. However, press freedom is threatened by the continuing war in Afghanistan with kidnappings of journalists and death threats. Freedom of expression and the press is promoted in the 2004 constitution, though defaming individuals or producing material contrary to the principles of Islam is prohibited.

Early History
The first newspaper, Siraj-ul-Akhbar (Lamp of the News) in Dari was initially published on January 11, 1906 with Abd al-Rauf as editor.
The 1964 Constitution of Afghanistan and the Press Law (1965) provided for freedom of the press, within the boundaries of appropriate behaviour.
When the government was overthrown in a July 1973 coup, 19 newspapers were shut down and media came under severe restriction, ending a period of relative freedom.

Media under the Taliban
Media under the Taliban was characterised by strict media laws, including the banning of television, seen as "morally corrupt" and music, banned under Sharia law.
Most media operated from other countries, except for the Taliban free areas in Northern Afghanistan, which had its own television service, Badakhshan Television, broadcasting news and films for around 5,000 viewers for three hours a day.
The media environment remained bleak until the overthrow of the Taliban in late 2001.

Post Taliban
The media gradually diversified in late 2001 onwards, television returned and many restrictive laws were repealed. As a consequence of such policies, Afghan journalists boycotted reporting on the Taliban for a week in April 2007. All media flourished under new rules, though journalists do undergo self-censorship; penalties are still in place for defaming individuals and running material contrary to the principles of Islam.
However, due to instability in Afghanistan, journalists have been as highly targeted as soldiers, as shown by instances of kidnapping and death threats.
Shukria Barakzai founded the weekly bilingual Women's Voice to campaign for women's rights. She was elected to the House of the People (or Wolesi Jirga, the lower house of the National Assembly of Afghanistan), and speaks up for hopes that a better and freer press will lead to strong democracy and civil society.

Newspaper
Afghanistan has a low readership of newspapers, coupled with the low 28.1% literacy rate. Many newspapers suffer some form of censorship and financial difficulty, often relying on supporters of President Hamid Karzai, or the former mujahadeen supporters of King Mohammed Zahir Shah. The principal daily newspapers are the state-owned Anis, Arman-e Melli, Eslah, and Kabul Times and the privately owned Afghanistan Group of Newspapers which includes Daily Outlook Afghanistan.

Television and radio
Arman FM, a private radio station, is most popular with younger citizens in Kabul.

State-owned Afghanistan National Television relaunched in 2002 after being shut down in 1996 by the Taliban. Four cable stations appeared after the overthrow of the Taliban, carrying Indian and U.S. programs, though cable was banned in 2003 by the Supreme Court on moral grounds. In 2006, at least 7 television stations were operating in the country, of which 1 was government run in addition to six regional stations. Radio Television Afghanistan was the most powerful broadcast outlet. Satellite and cable television ownership is growing however; Al Jazeera widely seen as a leading source of uncensored information.


Internet
Only 500,000 (1.5% of the population) had internet access by the end of 2008, though internet access is growing through Internet cafes as well as public "telekiosks" in Kabul.

Krant artikel

ZATERDAG 8 DECEMBER 2007

Analfabetisme groot probleem in Uruzgan

Luitenant-kolonel Gino van der Voet zei vrijdag tijdens de hoorzitting dat “analfabetisme in Uruzgan het grootste probleem is voor de wederopbouw van de Zuid-Afghaanse provincie.” Hij brak daarom een lans voor goed onderwijs in Uruzgan.

Van der Voet was van mei tot september dit jaar commandant van het Provinciaal Reconstructie Team, en daarmee verantwoordelijk voor de wederopbouw in Uruzgan.

Van der Voet zei dat 93,5 procent van de bevolking van Uruzgan niet kan lezen en schrijven. Door dit hoge aantal analfabeten komen maar weinig goede mensen in aanmerking om in het openbaar bestuur te gaan werken.

Ook kan het openbaar bestuur slecht gecontroleerd worden, omdat er door het analfabetisme geen pers bestaat in Uruzgan, zo citeert Elsevier Van der Voet.

Maar het is natuurlijk niet alleen de pers, die een bestuur controleert. De pers is verantwoordelijk voor een goed bestuur?

Volgens Van der Voet is daarom goed onderwijs cruciaal voor vooruitgang in de Zuid-Afghaanse provincie.

In de media wordt ook regelmatig aangegeven dat er niet voldoende scholen zijn in Afghanistan, en daarom gaan kinderen naar medressa's in Pakistan, waar ze vatbaar zouden zijn voor de jihadistische ideologie.

Inge Missmahl brengt de geest van Afghanistan rust | Video on TED.com

Inge Missmahl brengt de geest van Afghanistan rust | Video on TED.com

Dagboek Afganistan

http://www.vrouwenstaansterker.nl/site/doc.phtml?p=nieuws&item=34

Chatlog

john: u know abut geography of afghanistan
CMDC2: Just a little i am not really into it.
CMDC2: Do u still live in Afghanistan or have you lived there, because your english is verry well.
john: u know farsi
john: thnks now i m in india
john: i came here 2month ago
CMDC2: Can u tell me about the farsi?
john: farsi and pashtoo these are the national language of afghanistan
CMDC2: Why did you leave Afghanistan?
john: bcz i wanna study in forign
john: abroad
CMDC2: Thank you for anwsering my questions, this way i can get to know more about the country instead of reading the news wich is written by journalists
john: ok
CMDC2: We read much about the women supression, is that still a big problem?
john: supression
john: ?
CMDC2: The women rights.
john: ok
john: u know the main problem in afghanistan is
john: security
john: thts y women cant fight for their rights
CMDC2: How about communication in afghanistan , do they have internet of mobile phones?
john: ys everything
john: in everywhere
CMDC2: Where did you live in Afghanistan?
john: kabul center of afghanistan
john: kabul is secure place
CMDC2: I have seen pictures of the city and read about it.
john: but provinces are not save
CMDC2: Did you often leave the city and visit provinces?
john: ys several times
john: hey give me ur email Id
CMDC2: Have you ever experiend a situation where a women got supressed?
CMDC2: it is *****
@hotmail.com
john: ys man
CMDC2: Is it possible to contact you later on or e-mail you?
john: ys
john: *****
@ymail.com
john: add me anytime u can ask any question
CMDC2: Can i add you on msn messenger?
john: ys sure
CMDC2: Thank you, i can write some questions down, and if u are willing to anwser them i would be really thank full.